Todistustaakka velallisen maksukyvyttömyydestä jakaantuu yleisten todistusoikeudellisten periaatteiden mukaan. Lähtökohtana on, että velkojan on osoitettava velallisen maksukyvyttömyys, myös silloin kun velallinen on passiivinen. Milloin velkoja osoittaa velallisen olevan maksukyvytön, on velallisen pyrittävä osoittamaan, että on maksukykyinen tai maksukyvyttömyys on ainoastaan tilapäistä. Tarvittaessa velkojalle on tämän jälkeen varattava vielä tilaisuus esittää vastanäyttöä.
Koulun mukaan velallisella on vastanäytölleen kaksi pääasiallista todistusteemaa. Ensiksikin hän voi osoittaa kykenevänsä maksamaan velkansa niiden erääntyessä. Toisaalta velallinen voi myöntää maksukyvyttömyytensä mutta osoittaa sen olevan tilapäistä. Jos velallinen väittää maksukyvyttömyyden olevan tilapäistä, tarkastellaan taloudellisessa asemassa tapahtuvia muutoksia, esimerkiksi sitä, johtuuko tilapäisyys toiminnan kausiluonteisuudesta.
Velallisen osoitus siitä, että maksukyvyttömyys on vain tilapäistä, voi olla hakijavelkojalle vaikea näyttö kumottavaksi. Tämä johtuu siitä, etteivät ne käännä todistustaakkaa. Hakijavelkojan on osoitettava, että velallisen vastaiset tulot ovat epätodennäköisiä tai että velallisen taloudellinen tilanne ei ole tästä huolimatta paranemassa lähikuukausinakaan.
Oletussäännöt puolestaan kääntävät näyttötaakan. Velkojan vedotessa indiisioon, on velallisen kyettävä kumottavaan tämän indiision osoittama tosiseikka. Indiisiot ovat vahvoja maksukyvyttömyyden näyttöjä, joiden kumoaminen on hankalampaa. Tämän vuoksi esimerkiksi ylivelkaisuuden osoittamisen sijaan on usein helpompaa vedota suoraan indiisoihin.
Indisioiden todistusarvon katsotaan vaihtelevan. Tämä vaikuttaa näyttökynnykseen, eli siihen todisteluun määrään, jota velallisen on tehtävä saadakseen väite kumotuksi. Koulun mukaan julkistetun ja laajamittaisen maksujen lakkauttamisen todistusarvo on vahvempi kuin esimerkiksi tuloksettoman ulosoton. Laiminlyöty maksukehotus taas sijoittuu näiden kahden väliin.
Lähteet:
Koulu, Risto: Uusi Konkurssilaki: Talentum. Helsinki 2004.
Könkkölä, Linna: Konkurssioikeus. Talentum. Helsinki 2013.
Welamson, Lars: Konkurs. Tukholma 1997.
Elias Rauhala
Associate