Edunvalvontavaltakirjalla (valtakirja) päätät kuka hoitaa asioitasi silloin kun et siihen itse esimerkiksi muisti- tai muun sairauden johdosta kykene. Ihmisille voi tulla yllätyksenä, ettei läheisetkään ihmiset ole automaattisesti oikeutettuja hoitamaan toisen henkilön asioita, vaikka nämä olisivat itse siihen kykenemättömiä tai saamaan henkilöä koskevia salassapidettäviä tietoja.
Valtakirjaan voit sisällyttää tarkkojakin määräyksiä siitä miten sinun asioitasi pitää hoitaa tai sinun omaisuuttasi käyttää. Valtakirjassa voit myös kieltää valtuutettua toimimasta jollakin tavalla tai edellyttää luvan hankkimista johonkin toimenpiteeseen (esimerkiksi tietyn omaisuuden myynti). Valtakirjan olisikin hyvä olla aina valtuuttajansa näköinen ja hänen tarpeilleen räätälöity. Edunvalvojaksi voi pyytää ja valtuuttaa esimerkiksi oman täysi-ikäisen lapsensa, joka suostuu tehtävään.
Alkuperäinen valtakirja on säilytettävä huolellisesti eikä sitä voi antaa viranomaisen säilytettäväksi. Valtakirjan voi antaa esimerkiksi valtuutetulle itselleen tai muuhun luotettavaan paikkaan, kuten pankin tallelokeroon, johon valtuutetulla on pääsy.
Valtakirjan voi laatia koska tahansa, ja se onkin hyvä laatia hyvissä ajoin ennen kuin sille ilmenee käyttöä. Onnettomuudessa vakavasti loukkaantunut henkilö tai muistisairas ihminen eivät välttämättä enää kykene valtuutusta antamaan. Toimintakyvyn menetys voi olla huonoimmillaan hyvinkin nopeaa. Valtuutuksen voi antaa sellainen täysi-ikäinen henkilö, joka kykenee ymmärtämään mitä valtakirja sisältää ja mitä se merkitsee.
On hyvä huomata, että valtakirja on tehtävä kirjallisesti ja sitä koskevat tietyt muotovaatimukset, kuten kaksi (2) esteetöntä todistajaa. Todistajien on tiedettävä, että kyseessä on edunvalvontavaltakirja, mutta heille ei tarvitse paljastaa sen tarkempaa sisältöä.
Edunvalvontavaltuutusta voi ja kannattaakin päivittää olosuhteiden muuttuessa. Vanhan voi hävittää tai uudessa valtakirjassa voi mainita sen kumoavan aikaisemman valtuutuksen. Jos ja kun edunvalvontavaltakirjalle tulee myöhemmin käyttöä, Digi- ja väestötietoviraston on vahvistettava valtakirja. Valtuutettu tarvitsee myös lääkärinlausunnon jossa todetaan valtuuttajan kyvyttömyys huolehtia tämän omista asioista
Edunvalvontavaltakirjan voi tehdä itse, mutta on suositeltavaa antaa se asiantuntijan laadittavaksi. Huonoimmassa tapauksessa valtuutusta ei voida vahvistaa esimerkiksi todistajan tai todistajien oltua esteellisiä.
Jouni Aarnio
Lakimies